Karantén konyhánk első részében a nagyon ropogós és mennyei indonéz krumplis tócsnival, a bakwan kentanggal ismerkedünk meg.
Tócsi, tócsni, lepcsánka, lapcsánka, macok, mackó, röszti, beré, borzaska, cicere, krumpliprósza…ez a sok név egy nemzetközi ételt jelöl a nyers, reszelt krumpliból, lisztből bő zsírban vagy olajban sült lepénykéket. Magyarországon tájegységenként változik a neve és az elkészítése is, de én mindenhogy szeretem. Ki gondolná, hogy ez az étel Indonéziában is ismert és ahogyan magyarországi “rokonának”, így neki is több neve van, ráadásul több fajtája is. A tócsnit itt bakwan-nak hívják, van belőle zöldséges, kukoricás, rákos és krumplis is.
A bakwan tradícionális indonéz étel, egy jellemzően délutáni nassolnivaló, igazi utcai étel. Legtöbbször késő délutántól a gorengan árusoknál találkozhattok vele.
Az indonézek egyik kedvenc street food-ját délután kezdik árulni, bő olajban, frissen sütik a sült banánt, tofut, tempét és az indonéz tócsnit is
A bakwan név mellett egyes tájegységeken más és más néven ismert, így ote-ote, weci, heci, bala-bala, bladak, hongkong, macao stb…
Most a bakwan kentang receptjét hoztam el Nektek sok szeretettel.
Hozzávalók:
Fűszerek
*rizsliszt helyett használhattok búzalisztet is, de akkor nem lesz annyira ropogós. Ha rizsliszttel készítitek, akkor gluténmentes.
Elkészítés
A krumplit és a répát megtisztítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a tojásokat és alaposan elkeverjük. Ezután kis adagokban hozzáadjuk a rizslisztet és csomómentesre keverjük.
Bő olajban, közepes hőmérsékleten mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Az indonézek csípős szósszal, úgynevezett samballal, vagy apró zöld csili paprikát harapnak mellé. Nagyon finom, vagy ahogy az indonézek mondanák enak sekali:)
Az alábbi youtube videóban, pedig az elkészítését mutatom be lépésről-lépésre:)