Algaszüret

Balin rengeteg helyen találkozhatunk algafarmmal, ha nyitott szemmel járunk és van szerencsénk apálykor az óceán parton sétálgatni:) Ez nem is nagy csoda hiszen Indonézia az egyik legnagyobb algabeszállítónak számít széles e világon.

Helyi néni mossa a szüretelt algát

Nagyon szeretjük az algát szárítva, úgy hírlik egészséges, ráadásul finom is. A kalóriatartalma  meglehetősen alacsony (mindössze 35 kalória/100 gramm).

A tengeri alga, vagyis angolul a seeweed szuper étel (super food). Igazi tápanyag koncentrátum, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és létfontosságú nyomelemekben is.

Szofi a vörösalgát kóstolgatja:)

2014-es esztendőben életemben először voltam szemtanúja az algatermesztésnek és szüretnek. Ráadásul mindezt nem Balin, hanem Nusa Lembonganon és Nusa Ceninganon volt szerencsém figyelemmel kísérni. Itt termesztették a vörös és zöld algákat, melyek szabályos szigetekbe rendezve nyújtottak lenyűgöző látványt nekem, a bulé turista lánynak:)

Azóta persze Balin is sok helyen fedeztük fel ezeket a szépségeket, sőt legutóbb Apa Pandawa beachen látta a víz alatt a meseszép algaszigeteket, amiket úgy írt le, mint vízalatti rizsföldeket.

Apály idején előbújnak az algafarmok

Miután közelebb mentünk, találkoztunk az algaszedőkkel. Fiatalok és idősek, korra és nemre való tekintet nélkül egyaránt keményen dolgoztak, szedték, mosták, majd hordozták a fejükön az algával teli kosarakat. Gyorsan kell ilyenkor dolgozni, hiszen az apály sem tart örökké.

Meló van:)

Az algát szüret után szárítják, majd Surabayaba küldik egy gyárba, ahol feldolgozásra kerül. Itt készülhet belőle sampon, testápoló, arckrém és minden egyéb kozmetikai kence-fice. Mielőtt átküldik nagy ponyvákon szárítják. Érdekes módon a vörös vagy zöld alga egyaránt fehérre szárad ki a napon.

Vörös alga

Az algából frissen készülhet fagyi, turmix, de még arcpakolás is:)

Szárad az alga

Ki ismeri az agar-agar-t?



Mostanában rendkívül népszerű lett itthon is, ez nem más mint a vörösalga…szárítva élelmiszer-adalékanyagként használják, forró vízben feloldva pedig zselé lesz belőle. Aszpikokban, tortakrémekben, pudingokban vagy lekvárokban használják fel. Itt Indonéziában a boltok polcain szárítva, porítva találkozhatunk vele, sokszor színezve és ízesítve is (mindenféle színben és ízben – még csokoládés ízben is), ezekből készül az indonéz pudingok és zselék széles tárháza… 

Ilyen és ehhez hasonló rendkívül dekoratív édességek, pudingok és zselék is agar-agarból készülnek…amilyen izgisen néz ki, pont annyira nem finom szerény véleményem szerint:D (fotó:google)

Úgyhogy legközelebb, ha agar-agar-t vesztek vagy belőle készült ételt esztek, esetleg algás samponnal mostok hajat gondoljatok arra, hogy lehetséges, hogy ez az alga pont Baliról származik:)

Algaszüret csendélet

Tovább a blogra »