Durián, a gyümölcsök királya

A durián ( kép forrása:google )

 
 
Ez a kis torzonborz valami egy gyümölcs, a durián. Rendkívül megosztó gyümi:  vagy imádod vagy utálod, nincs köztes állapot.
 

Mi is ez a kis tüskeböki?

A durián egy Dél-Kelet Ázsiából származó gyümölcs, állítólag Indonéziából, de pontosan nem lehet tudni. Az egyetlen olyan gyümölcs, amit a tigris is szívesen elfogyaszt. A cibetgyümölcs elnevezést onnan kapta, hogy a cibetmacskának ez az egyik kedvenc eledele. Bazi nagy fákon (kb. 40 méter) bőségesen terem. A gyümölcs külleme nem valami bizalomgerjesztő (szúrós, mint egy sündisznó) hát még a szaga, az annál is rettenetesebb. De pont az átható bűz az ami jelzi, hogy megérett a gyümölcs…minél büdibb, annál jobb. A helyiek egyedi szaglászós rituáléval állapítják meg melyik durián a legfinomabb. Rothasztó szaga ellenére húsa semmire nem emlékeztető, krémes finomság, zamata akár az édes dióbélé vaníliával egy kis csipős fokhagymabeütéssel.
Tápanyagtartalma és különböző gyógyhatásai miatt Indonéziában is rendkívül népszerű.  Sok fehérjét és Omega3 zsírsavat tartalmaz. Állítólag jókedvre derít (segít a depresszió leküzdésében), élénkít és afrodiziákum is egyben, potencia növelő hatása miatt:) Ezenkívül szabályozza a vércukor szintet, ellazítja az izmokat és  idegeket.  Terhesség idején pedig egyaránt  jó hatással van a mamára és babára is. 100 gramm durián csupán 147 kalóriát tartalmaz.
 
 
                                     A durián virágja, amely csak éjjel nyílik (fotó: google)
 
Szerte Indonéziában mindenfelé árulják. Az út szélén, a warungok mellett, szuper-vagy hipermarketekben, egyszóval mindenhol találkozhatunk vele.
 
Durián a warung mellett
Durián a hipermarketben

Egy gyümölcs akár 6 kg-os is lehet…külső érdes héja meglehetősen vastag,  ezért felbontásához lehetőség szerint ne egy műanyag késsel lássunk neki. A burok megbontásához bárd , fűrész vagy egy jó nagy “disznóbökő” kés kell.

Szumátrán körülbelül  250 Ft-ért árulják, ezzel szemben itt Balin az egyik szupermarketben 2400 forintnak megfelelő indonéz rúpiáért láttuk darabját:O
 
 
A magja, miután leszopogattuk róla az értékes magköpenyt:)

 Bocsi a popsikenőcsért…hirtelen ez volt kéznél a nagyság-összehasonlítás miatt:D
 
Miután felbontottuk már fogyaszthatjuk is. A benne lévő magok viszont nyersen mérgezőek és csak pirítás után válnak ehetővé.
De mi is készülhet duriánból? Felhasználása rendkívül sokszínű. Legtöbbször nyersen fogyasztják, de készítenek belőle palacsintát, sütit, jégkrémet, masszát, macaront, tortát, befőttet és shake-et is.

Külön a durián imádatára épültek üzletek, ahol a belőle készült jégkrémet és egyéb nyalánkságot jó pénzért megvásárolhatod. Ez az igazi durián-szerelem:)
Fehércsokis sajttorta duriánnal (fotó: pinterest)
Duri-duri: duriánból készült finomságok az egyik plázában
 
 Az első találkozásom ezzel az egzotikummal, nem volt szerelem első kóstolásra. Már nagyon sokat hallottam róla, ugyanis ez Apa nagy kedvence, ezért feltétlenül meg akarta mutatni nekem mekkora királyság. Már a szaga is furcsa volt, de azért adtam neki egy esélyt…hááát bevallom őszintén, hogy nem ízlett. Kinek a pap, kinek a papné, nekem inkább a mangosztán vagy a papaya. 
Habár Indonéziában ez az egyik legnépszerűbb gyümi, itt sem szereti ám mindenki. Átható szaga miatt tilos a repülőre fel- vagy akár szállodába bevinni. Kár próbálkozni, jellegzetes “csatorna szagával” rögtön lebuktatja az embert. Habár az íze nem rossz, mégsem tudok elvonatkoztatni attól a penetráns bűztől, ami belőle árad…azért időről időre újra próbálkozom, hátha megszeretem:D
Update: amióta a kisebbik gyerekkel terhes voltam, valami végérvényesen átkattant bennem, mert azóta imádom. “Vesztünkre” a két Kicsi is nagyon szereti, úgyhogy nem elég belőle egy:)
 
Tovább a blogra »