A martabak egy igazi utcai étel (street food), este rengeteg árus árulja ezt a nassolni valónak fogyasztott ínyencséget. Ez Apa egyik kedvenc eledele. Van édes és sós verziója is. Ebben a posztban a sós, tojásos verziót ismerhetitek meg:)
Aki szereti a tojást rántotta vagy omlett formájában, ezt a kívül ropogós, belül tojásos ételt is kedvelni fogja. A martabak eredetileg Indiából származik, de mára indonéz ételként tartják számon.
Az alábbi videón megnézhetitek, hogyan készíti el a profi martabak specialista, egy utcai árus Balin:) Ő a mi “martabak beszállítónk”:)
Nagyon egyszerű elkészíteni (azért némi gyakorlat nem árt, ha van) és nem igényel különleges alapanyagokat, ezért gondoltam megosztom Veletek a receptet, amit az egyik ismerősömtől kaptam.
A töltelék:
- 3 egész tojás
- zöldhagyma összevágva
- 2 gerezd fokhagyma apró darabokra vágva
- só, fehérbors, chilli paprika ízlés szerint
- 1 kk. curry por
A tészta:
- 2 bögre liszt
- három negyed bögre víz
- 3 ek. olaj
- egy csipet só
Olaj a kisütéshez
Elkészítés:
- először a tésztát gyúrjuk össze, majd 2 órát pihentetjük szobahőmérsékleten
- ha a tészta elkészült, a felvert tojásokat összekeverjük a töltelék többi alapanyagával
- Egy nagy edényben olajat melegítünk a kisütéshez
- Miután bekentük olajjal a kezünket, hogy ne ragadjon, kiveszünk egy darabot a tésztából, nagyon vékonyra (szinte réteslap) kinyújtjuk. A tésztából lecsippentve egy darabot ellenőrizhetjük, hogy elég meleg-e az olajunk.
- Ha az olaj hőmérséklete elég meleg, vagyis a kicsi tészta darab elkezd sülni, beledobjuk ezt a korong alakra kinyújtott martabak alapot és ráöntjük a tojásos tölteléket. A széleit behajtjuk, vagyis bezárjuk a tojásos masszánkat, nehogy kifojjon…Ezután addig sütjük, megforgatva, amíg minden oldala szép aranybarnára nem pirul.
- Ha kész lecsöpögtetjük és feldaraboljuk;)
Ez természetesen az autentikus recept volt, a tojásos tölteléket ízlés szerint változtathatod.
Ez a nagy adag martabak, amit a videón is láthattatok, körülbelül 400 Ft-nak megfelelő indonéz rúpiába kerül.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: