Irány Bali

Indonéz ételek 1. rész, MARTABAK telur (tojásos martabak)

A martabak egy igazi utcai étel (street food), este rengeteg árus árulja ezt a nassolni valónak fogyasztott ínyencséget. Ez Apa egyik kedvenc eledele. Van édes és sós verziója is. Ebben a posztban a sós, tojásos verziót ismerhetitek meg:)

Aki szereti a tojást rántotta vagy omlett formájában, ezt a kívül ropogós, belül tojásos ételt is kedvelni fogja. A martabak eredetileg Indiából származik, de mára indonéz ételként tartják számon.
Az alábbi videón megnézhetitek, hogyan készíti el a profi martabak specialista, egy utcai árus Balin:) Ő a mi “martabak beszállítónk”:)

Nagyon egyszerű elkészíteni (azért némi gyakorlat nem árt, ha van) és nem igényel különleges alapanyagokat, ezért gondoltam megosztom Veletek a receptet, amit az egyik ismerősömtől kaptam.

A töltelék:

  • 3 egész tojás
  • zöldhagyma összevágva
  • 2 gerezd fokhagyma apró darabokra vágva
  • só, fehérbors, chilli paprika ízlés szerint
  • 1 kk. curry por

A tészta:

  • 2 bögre liszt
  • három negyed bögre víz
  • 3 ek. olaj
  • egy csipet só

Olaj a kisütéshez

Elkészítés:

  • először a tésztát gyúrjuk össze, majd 2 órát pihentetjük szobahőmérsékleten
  • ha a tészta elkészült, a felvert tojásokat összekeverjük a töltelék többi alapanyagával
  • Egy nagy edényben olajat melegítünk a kisütéshez
  • Miután bekentük olajjal a kezünket, hogy ne ragadjon, kiveszünk egy darabot a tésztából, nagyon vékonyra (szinte réteslap) kinyújtjuk. A tésztából lecsippentve egy darabot ellenőrizhetjük, hogy elég meleg-e az olajunk.
  • Ha az olaj hőmérséklete elég meleg, vagyis a kicsi tészta darab elkezd sülni, beledobjuk ezt a korong alakra kinyújtott martabak alapot és ráöntjük a tojásos tölteléket. A széleit behajtjuk, vagyis bezárjuk a tojásos masszánkat, nehogy kifojjon…Ezután addig sütjük, megforgatva, amíg minden oldala szép aranybarnára nem pirul.
  • Ha kész lecsöpögtetjük és feldaraboljuk;)

Ez természetesen az autentikus recept volt, a tojásos tölteléket ízlés szerint változtathatod.

Ez a nagy adag martabak, amit a videón is láthattatok, körülbelül 400 Ft-nak megfelelő indonéz rúpiába kerül.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!