Irány Bali

Algaszüret

Balin rengeteg helyen találkozhatunk algafarmmal, ha nyitott szemmel járunk és van szerencsénk apálykor az óceán parton sétálgatni:) Ez nem is nagy csoda hiszen Indonézia az egyik legnagyobb algabeszállítónak számít széles e világon.

20140712_164713_Richtone(HDR)

Helyi néni mossa a szüretelt algát

 

Nagyon szeretjük az algát szárítva, úgy hírlik egészséges, ráadásul finom is. A kalóriatartalma  meglehetősen alacsony (mindössze 35 kalória/100 gramm).

A tengeri alga, vagyis angolul a seeweed szuper étel (super food). Igazi tápanyag koncentrátum, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és létfontosságú nyomelemekben is.

2014-11-02 15.20.57

Szofi a vörösalgát kóstolgatja:)

 

2014-es esztendőben életemben először voltam szemtanúja az algatermesztésnek és szüretnek. Ráadásul mindezt nem Balin, hanem Nusa Lembonganon és Nusa Ceninganon volt szerencsém figyelemmel kísérni. Itt termesztették a vörös és zöld algákat, melyek szabályos szigetekbe rendezve nyújtottak lenyűgöző látványt nekem, a bulé turista lánynak:)

Azóta persze Balin is sok helyen fedeztük fel ezeket a szépségeket, sőt legutóbb Apa Pandawa beachen látta a víz alatt a meseszép algaszigeteket, amiket úgy írt le, mint vízalatti rizsföldeket.

20140712_155813

Apály idején előbújnak az algafarmok

 

Miután közelebb mentünk, találkoztunk az algaszedőkkel. Fiatalok és idősek, korra és nemre való tekintet nélkül egyaránt keményen dolgoztak, szedték, mosták, majd hordozták a fejükön az algával teli kosarakat. Gyorsan kell ilyenkor dolgozni, hiszen az apály sem tart örökké.

2014-07-12 17.04.20

Meló van:)

 

Az algát szüret után szárítják, majd Surabayaba küldik egy gyárba, ahol feldolgozásra kerül. Itt készülhet belőle sampon, testápoló, arckrém és minden egyéb kozmetikai kence-fice. Mielőtt átküldik nagy ponyvákon szárítják. Érdekes módon a vörös vagy zöld alga egyaránt fehérre szárad ki a napon.

984264_399570970202989_4951017323979939803_n

Vörös alga

 

Az algából frissen készülhet fagyi, turmix, de még arcpakolás is:)

2014-07-12 16.13.32

Szárad az alga

 

Ki ismeri az agar-agar-t?

agaragar

Mostanában rendkívül népszerű lett itthon is, ez nem más mint a vörösalga…szárítva élelmiszer-adalékanyagként használják, forró vízben feloldva pedig zselé lesz belőle. Aszpikokban, tortakrémekben, pudingokban vagy lekvárokban használják fel. Itt Indonéziában a boltok polcain szárítva, porítva találkozhatunk vele, sokszor színezve és ízesítve is (mindenféle színben és ízben – még csokoládés ízben is), ezekből készül az indonéz pudingok és zselék széles tárháza… 

agaragarsütik

Ilyen és ehhez hasonló rendkívül dekoratív édességek, pudingok és zselék is agar-agarból készülnek…amilyen izgisen néz ki, pont annyira nem finom szerény véleményem szerint:D (fotó:google)

Úgyhogy legközelebb, ha agar-agar-t vesztek vagy belőle készült ételt esztek, esetleg algás samponnal mostok hajat gondoljatok arra, hogy lehetséges, hogy ez az alga pont Baliról származik:)

 

20140712_163951

Algaszüret csendélet

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!