Történt egy szép májusi napon, hogy úgy döntöttem beszerzem az alapanyagokat és végre elkészítem életem első indonéz erős pityuját a sambal terasit. Indonéziában sokféle sambal van és fogyasztják is rendesen. A legegyszerűbb és legolcsóbb fogások is ezzel készülnek, mint például a főtt tojás sambal szószban pirítva, de szívesen ízesítik vele a rizst vagy a kész levesüket.
Már megint egy magyar weboldalról és már megint Mrs. Smith receptjét felhasználva született meg Balin a “bulé sambal terasi”, vagyis fehér ember(ebben az esetben fehér asszony) indonéz erős pistája.
Az alapanyagok többsége megtalálható volt otthon, viszont a trassi/terasi vagyis a rákpaszta beszerzése egy kis “fejtörést” okozott. Nem azért mert nehéz beszerezni, csak fogalmam sem volt, hogy hogy néz ki vagy egyáltalán hol keressem, a szupermarket melyik részlegén. Végül ez a probléma is hamar megoldódott, amikor Apa már nem tudta merre kolbászolok ilyen sok ideig utánam jött és gyorsan elvezetett a rákpaszta részleghez. Igen, mert itt nemcsak egyféle rákpaszta van…de nem ám. Sokféle, mind más csomagolásban, kiszerelésben, más gyártótól, bizonyos paszták egyformának tűnnek, de mégsem azok. Ezekről a különbségekről még az eladónak is halvány lila gőze sem volt, szóval mi sem lettünk e témában okosabbak. Aztán győzött a legkisebb kiszerelés, mert a többi túl nagy volt.
Miután szépen előkészítettem a recept szerinti hozzávalókat, megjelent Made és felesége, Gabi, akik a Galungan közeledtével imádkozni jöttek a házi szentélyeinkhez. Persze rögtön lebuktam, ahogy a kőmozsaramban trutyiztam a fűszereket…Gabi borzasztóan kíváncsi volt, hogy mit csinálok ezért gyorsan beszélgetésbe elegyedett velem és megjegyezte, hogy jó illata van a sambal fűszereinek. Elég mulatságosan nézhettem ki, ahogy fehér lány a konyhában ügyetlenkedik. Azonban ez sem tántoríthatott el eredeti tervemtől, hogy itt ma még fog sambal rotyogni a gáztűzhelyen.
A recept egyszerű és az elkészítés sem tartott sokáig. Az indonézek szeretik a csípős ételeket, de vigyázat, mert ami nekik csípős, attól európai ember könnyen tüzet okádó sárkánnyá változhat:)
A recept szerint szükségünk van:
- 28 db egész piros chilli paprikára, én bátran hozzácsaptam még vagy 8 darabot és utólag ez valóban bátor cselekedetnek bizonyult:D
- 20 gerezd fokhagymára (pucolva)
- 1 teáskanál sóra
- 2,5 dkg kemiri dió
- 3,5 dkg rákpasztára, eredeti nevén terasi vagy trassi
- 20 db paradicsomra felkockázva
- 10 dkg kókuszvirágcukorra vagy pálmacukorra (én az előbbit használtam), ráadásul mivel kicsit túltoltam a chillit kicsit több is ment bele
- 3 evőkanál olaj, esetünkben kókuszolajjal
Az eredeti recept szerint mielőtt bármit teszünk kapcsoljuk be a páraelszívót…be is kapcsoltam volna…ha lenne, így maradt az ősi módszer és kinyitottam az ablakot. Feltettem a chilliket és a fokhagymát annyi vízbe, amennyi éppen ellepte és egy negyedóra alatt puhára főztem őket. Arra számítottam, hogy majd könnyezem és mindenféle tüneteket produkálok a chilli főzés hatására felszabaduló capsaicin tartalma miatt, de meglepetésemre az ég világon semmi sem történt, pedig ez a kis paprika nem gyenge, nekem elhihetitek. Eltávolítottam a chilli paprikák szárát és a fokhagymát is kivettem a vízből.
Majd elővettem a csoda kőmozsaramat, amit mellesleg imádok és ebben jól összetrutyiztam a fokhagymát, a chillit, a rákpasztát, a kemiri diót a sóval együtt. Ezután a kókuszolajon pirítgattam az egyveleget kb 5 percig.
A paradicsomot én a forró vizes módszerrel megpucoltam, majd feldaraboltam és már benne is rotyogott a pirított trutyival együtt a fazékban. Végezetül belekerült a kókuszvirágcukor és már csak addig főztem, amíg be nem sűrűsödött. Mivel a paradicsom elég vizes volt, ezért 40 percig vártam vele míg besűrűsödött. És már kész is volt:) Egy jó nagy csatos befőttes üveg lett tele samballal.
És milyen lett ízre? Szerintem finom:)Azóta már készült belőle tojásos sambal is, a képet lejjebb megtaláljátok. A rákpaszta adja a különleges ízét, de vigyázzatok, ne toljátok túl, mint ahogyan a receptben van, mert az könnyen elronthatja. Erősnek erős-e? Mi az hogy:D Kérem ez aztán bivalyerős lett, talán még Chuck Norrist is lenyomná:D
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: