Irány Bali

Így készül az indonéz erős pityu

Történt egy szép májusi napon, hogy úgy döntöttem beszerzem az alapanyagokat és végre elkészítem életem első indonéz erős pityuját a sambal terasit. Indonéziában sokféle sambal van és fogyasztják is rendesen. A legegyszerűbb és legolcsóbb fogások is ezzel készülnek, mint például a főtt tojás sambal szószban pirítva, de szívesen ízesítik vele a rizst vagy a kész levesüket.

Már megint egy magyar weboldalról és már megint Mrs. Smith receptjét felhasználva született meg Balin a “bulé sambal terasi”, vagyis fehér ember(ebben az esetben fehér asszony) indonéz erős pistája.

Az alapanyagok többsége megtalálható volt otthon, viszont a trassi/terasi vagyis a rákpaszta beszerzése egy kis “fejtörést” okozott. Nem azért mert nehéz beszerezni, csak fogalmam sem volt, hogy hogy néz ki vagy egyáltalán hol keressem, a szupermarket melyik részlegén. Végül ez a probléma is hamar megoldódott, amikor Apa már nem tudta merre kolbászolok ilyen sok ideig utánam jött és gyorsan elvezetett a rákpaszta részleghez. Igen, mert itt nemcsak egyféle rákpaszta van…de nem ám. Sokféle, mind más csomagolásban, kiszerelésben, más gyártótól, bizonyos paszták egyformának tűnnek, de mégsem azok. Ezekről a különbségekről még az eladónak is halvány lila gőze sem volt, szóval  mi sem lettünk e témában okosabbak. Aztán győzött a legkisebb kiszerelés, mert a többi túl nagy volt.

Miután szépen előkészítettem a recept szerinti hozzávalókat, megjelent Made és felesége, Gabi, akik a Galungan közeledtével imádkozni jöttek a házi szentélyeinkhez. Persze rögtön lebuktam, ahogy a kőmozsaramban trutyiztam a fűszereket…Gabi borzasztóan kíváncsi volt, hogy mit csinálok ezért gyorsan beszélgetésbe elegyedett velem és megjegyezte, hogy jó illata van a sambal fűszereinek. Elég mulatságosan nézhettem ki, ahogy fehér lány a konyhában ügyetlenkedik. Azonban ez sem tántoríthatott el eredeti tervemtől, hogy itt ma még fog sambal rotyogni a gáztűzhelyen.

Az alapanyagok

Az alapanyagok

 

A recept egyszerű és az elkészítés sem tartott sokáig. Az indonézek szeretik a csípős ételeket, de vigyázat, mert ami nekik csípős, attól európai  ember könnyen tüzet okádó sárkánnyá változhat:)

A recept szerint szükségünk van:

  • 28 db egész piros chilli paprikára, én bátran hozzácsaptam még vagy 8 darabot és utólag ez valóban bátor cselekedetnek bizonyult:D
  • 20 gerezd fokhagymára (pucolva)
  • 1 teáskanál sóra
  • 2,5 dkg kemiri dió
  • 3,5 dkg rákpasztára, eredeti nevén terasi vagy trassi
  • 20 db paradicsomra felkockázva
  • 10 dkg kókuszvirágcukorra vagy pálmacukorra (én az előbbit használtam), ráadásul mivel kicsit túltoltam a chillit kicsit több is ment bele
  • 3 evőkanál olaj, esetünkben kókuszolajjal
A mozsárban szétnyomkodva a hozzávalók

A mozsárban szétnyomkodva a hozzávalók

Az eredeti recept szerint mielőtt bármit teszünk kapcsoljuk be a páraelszívót…be is kapcsoltam volna…ha lenne, így maradt az ősi módszer és kinyitottam az ablakot. Feltettem a chilliket és a fokhagymát annyi vízbe, amennyi éppen ellepte és egy negyedóra alatt puhára főztem őket. Arra számítottam, hogy majd könnyezem és mindenféle tüneteket produkálok a chilli főzés hatására felszabaduló capsaicin tartalma miatt, de meglepetésemre az ég világon semmi sem történt, pedig ez a kis paprika nem gyenge, nekem elhihetitek. Eltávolítottam a chilli paprikák szárát és a fokhagymát is kivettem a vízből.

Majd elővettem a csoda kőmozsaramat, amit mellesleg imádok és ebben jól összetrutyiztam a fokhagymát, a chillit, a rákpasztát, a kemiri diót a sóval együtt. Ezután a kókuszolajon pirítgattam az egyveleget kb 5 percig.

20140516_113651

Rotyog már a sambal, majdnem készen van

A paradicsomot én a forró vizes módszerrel megpucoltam, majd feldaraboltam és már benne is rotyogott a pirított trutyival együtt a fazékban. Végezetül belekerült a kókuszvirágcukor és már csak addig főztem, amíg be nem sűrűsödött. Mivel a paradicsom elég vizes volt, ezért 40 percig vártam vele míg besűrűsödött. És már kész is volt:) Egy jó nagy csatos befőttes üveg lett tele samballal.

Elkészült a sambal tomato trassi

És milyen lett ízre? Szerintem finom:)Azóta már készült belőle tojásos sambal is, a képet lejjebb megtaláljátok.   A rákpaszta adja a különleges ízét, de vigyázzatok, ne toljátok túl, mint ahogyan a receptben van, mert az könnyen elronthatja. Erősnek erős-e? Mi az hogy:D Kérem ez aztán bivalyerős lett, talán még Chuck Norrist is lenyomná:D

Sambal főtt tojással…mire észbekaptam a 8 tojásból ennyi maradt:)

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!