Irány Bali

Fecskefészek

Szalangána fecske
fotó:google
A világ tele van bizarr ételekkel és italokkal, az egyik legdrágább és legkülönlegesebb az ehető fecskefészek. Mielőtt bárki elindulna a tyúkólban vagy az eresz alatt  gyanútlanul fészkelő kis füsti fecskék fészkeit leverni, jobb ha elárulom az ehető fecskefészek kizárólag az Ázsiában (természetesen Indonéziában is)  fészkelő szalangána fecskétől származik. Az otthoni kis füsti fecskével szemben nem sárból épít fészket, hanem kicsi halakból, algából, fakéregből, melyet a saját nyálával ragaszt össze jó nagy munkával.
A sziklás parton fészkelő madarat a “simabörű” jól kifigyeli, majd mindenféle veszélyes, alpinista eszközzel és  halált megvető bátorsággal lebányássza, hogy aztán a megszilárdult “fecskenyálat” jó drágán eladhassa az ínyenc népeknek. Természetesen az értékesítés előtt jó alaposan letisztogatják, egyetlen fészek tisztítása akár 7-8 órát is jelenthet. Írtó drága meg különleges, kilójáért akár több százezer forintot is elkérnek az embertől….A legenda szerint az egyik kínai császár olyannyira imádta a változatosságot, hogy főszakácsának nem lehetett egy évben kétszer ugyanazt az eledelt megfőzni, különben levágták volna a kezét. Miután már teljesen kifogyott az ötletekből, a szakács kínjában egy borneói árus tanácsát megfogadva a tőle vásárolt fecskefészekből levest főzött. Akkora siker lett, hogy ez az eledel azóta is Kína egyik legkülönlegesebb étele.
 
A már megtisztított fecskefészek
fotó:google


Nem tudom mennyire igaz, vagy csak klassz a marketing, de állítólag a fecskefészek csodásan hat az egészségre,  például öregedésgátló és rák ellenes hatást tulajdonítanak neki, ráadásul javítja a koncentráló képességet és növeli a libidót:)
Azok pedig, akik nem kevés pénzért ki szeretnék próbálni ezt a különlegességet már Balin is megtehetik, Kután a Sunset Road-on található Bali Brasco Birdnest Shopban vagy a Discovery Plázában is van egy fecskefészek üzlet…ebben a boltban sokat mond a vevőkörről az információs kis papírka tele kínai írásjelekkel.


Fecskefészek leves helyett, fecskefészek itóka

Nos nemrégen voltam olyan szerencsés, hogy én is megkóstolhattam ezt az étket:) A fecskefészekből a mi esetünkben nem levest, hanem italt készítettek. Hát őszintén szólva nem estem hanyatt… a cukorszirupon kívül semmi más különlegeset nem éreztem, leszámítva az ízetlen, bizarrul úszkáló kocsonyás bigyókat, vagyis magát a fecskefészket.

Szerencsére nem fizettünk érte, különben a gatyánk is ráment volna erre az egy üvegnyi

 gasztronómiai kalandra:) Szóval nem lett a kedvencem, illetve attól sem kell tartanom, hogy rákapok és mindig ezt akarok enni.

De most már legalább erről is elmondhatom, hogy fecskefészek bakancslistáról kilőve:D

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!